Klimaatneutraal in 2050
De provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ontwikkelt hiervoor diverse initiatieven. Zo lanceerde zij het programma Gelderland van Morgen, waarin bedrijven en organisaties in horeca, zorg, catering en retail zijn uitgenodigd en gestimuleerd om voedselverspilling terug te dringen en meer plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten te serveren. De productie van voedsel en vooral van dierlijke eiwitten zoals vlees en zuivel brengt een hoge CO2 uitstoot met zich mee. Door in te zetten op minder voedselverspilling én minder dierlijke eiwitten in het menu kan een flinke bijdrage worden geleverd aan een klimaatneutrale provincie.
Ervaringen
Tijdens het slotevent van het programma Gelderland van Morgen zijn vorige week de resultaten gepresenteerd en deelden een aantal ondernemers hun ervaringen. Als voorbeeld werden de resultaten van Fratellino Catering en het Nederlands Openluchtmuseum gepresenteerd. Zo bespaarde Fratellino Catering op 2 locaties samen meer dan 15.000 kg CO2-uitstoot door minder vlees, vis en zuivel te serveren. Het Openluchtmuseum bespaarde in totaal met 4 locaties meer dan 45.000 kg CO2-uitstoot en gooiden ruim 5.600 kg minder voedsel weg.
Gelre Ziekenhuizen locatie Apeldoorn deed mee aan dit programma door hun voedselverspilling aan te pakken bij de patiëntenzorg en inzicht te krijgen in de eiwittransitie, met blijvend succes: ‘Met onze deelname aan Zorg van Morgen hebben wij gezien dat een kleine verandering in de praktijk al effect heeft en dat alle schakels in de keten invloed hebben en impact kunnen genereren. Daarom gaan wij door met impact maken!’ – Christa Volkers, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn.
Gedeputeerde Helga Witjes van provincie Gelderland sprak tijdens het event haar waardering uit voor de samenwerking en de impact van het programma Gelderland van Morgen: “Deze resultaten laten zien dat een duurzamer voedselaanbod mogelijk is én geld bespaart. Daarbij spelen ondernemers, hun medewerkers en gemeenten een belangrijke rol.
Meer informatie over Gelderland van Morgen? Neem contact op met:
Greendish - Arzien de Lint • 06 21105565 • arzien.wels@greendish.com of Ingrid Kerkvliet (Natuur en Milieu Gelderland) • 06 11293445 • i.kerkvliet@natuurenmilieugelderland.nl