Maak kennis met: Keurmeester Robin van Milligen

16-10-2024 14:51:00

Ik ben Robin van Milligen, 31 jaar en afkomstig uit het groene Apeldoorn. Als liefhebber van mountainbiken, wielrennen en natuur is de ligging vlakbij de Veluwe en de IJssel perfect. Zowel privé als bij mijn voorgaande werkgevers was ik al veel met vergroening en duurzaamheid bezig. Daarin trok de horeca en vrijetijdssector mij extra aan, omdat via bijvoorbeeld een duurzamer vakantiepark, hotel of restaurant heel veel gasten geïnspireerd kunnen worden. Het was daarom eind 2021 een mooie kans om te reageren op de vacature van keurmeester, een plek die in de regio Gelderland en omgeving vrij kwam door het afscheid van de toenmalige keurmeester.

Robin van Milligen

Of ik ooit had gedacht keurmeester te worden? Nee, zeker niet. Sterker nog, ik had voor die vacature voorbij kwam nog nooit van de functie van keurmeester in dit vakgebied gehoord. Toch ben ik nu sinds eind 2021 keurmeester namens de stichting Groen Belicht en keur ik Green Key, Duurzaam Gastvrij en Blauwe Vlag gecertificeerde bedrijven. En dat doe ik met erg veel plezier! 

Wat vind je het leukst aan het keuren van Green Key locaties?

Hét leukste onderdeel van de keuring kiezen is niet te doen. Ik haal persoonlijk veel energie uit de gesprekken met de ondernemers, managers en Green Team’s. De passie voor hun bedrijf en het verduurzamen van de bedrijfsvoering die deze mensen uitstralen, is bewonderingswaardig. Ik vind het zelf belangrijk om in mijn rol als keurmeester niet alleen objectief de normen te keuren, maar in het gesprek ook tips en ideeën uit te wisselen die ik bij andere ondernemers heb opgedaan. Zo komen we samen steeds een stapje verder.

Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?

De keuringsdag begint voor mij met de voorbereiding. Dit doe ik meestal een paar dagen van tevoren. Ik lees de ingevulde doe-het-zelf keuring door en noteer welke onderdelen ik in het gesprek extra wil uitlichten. Op de dag zelf start ik samen met de Green Key coördinator met een gesprek, waarin ik graag terugkijk naar de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Naast dat dit gesprek input voor de keuring geeft, doe ik dit ook vanuit eigen interesse. Een kop koffie tijdens dit gesprek levert geen extra punten op, maar wordt zeer gewaardeerd! Daarna lopen we de keuring digitaal door en sluiten we af met een ronde door de onderneming. Tijdens de ronde keur ik alles wat fysiek gekeurd kan worden.

 

Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring?

Alle normen zijn voor mij even belangrijk. Je maakt met de ene maatregel natuurlijk wel meer impact op het vlak van duurzamer ondernemen dan met de andere. Aangezien de Green Key uit een omvangrijke normenset bestaat, is het soms best lastig om de bespreking en keuring van iedere norm evenveel tijd te geven. Afhankelijk van de situatie van de ondernemer krijgt de ene norm daarom net iets meer tijd dan de andere. Het is daarom mooi dat de onderneming twee jaar later weer gekeurd wordt, zodat ik de bespreking van andere normen weer extra tijd kan geven.

 

Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?

Ik merk tijdens de keuringen dat de meeste ondernemers erg vindingrijk zijn. Dat moet ook wel, want de markt, de maatschappij en de wensen van de gast zijn constant in ontwikkeling. Die ontwikkeling gaat nu misschien wel sneller dan ooit tevoren. Inventieve maatregelen kom ik op hele grote schaal met een grote impact tegen, maar ook op kleinere schaal. Een mooi voorbeeld vind ik een ondernemer die dranken met een verlopen THT datum met korting in zijn restaurant verkoopt. Hier communiceert hij uiteraard wel goed over naar de gast. Volgens de wet- en regelgeving mag dit, maar wordt zelden toegepast. Dit lijkt qua impact misschien een kleine maatregel, maar doet veel met het bewustzijn over het tegengaan van verspilling en de betekenis van de THT datum bij de gasten.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties?

Duurzamer ondernemen valt of staat met het goed verankeren van de duurzaamheidsgedachte en bijbehorende (inkoop)criteria in de hele organisatie. Teamwork is hierbij enorm belangrijk. Gelukkig zijn er veel deelnemers die dit hebben weten te bereiken. Daar is Green Key geen doel opzich, maar is het een kroon op het duurzamere ondernemerschap dat dag in dag uit in alle keuzes en processen aanwezig is. Deze keuringen zijn altijd goed voorbereid en hebben over het algemeen weinig herstelpunten. Voor sommige deelnemers is deze verankering een uitdaging. Dit zie ik ook vaak terug in de voorbereiding en de te keuren normen op locatie. Dit leidt meestal tot meer herstelpunten. Dat is voor niemand leuk, voor de coördinator niet, voor het team niet en ook voor mij niet.

 

Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?

Zoals al eerder gezegd gaat de ontwikkeling nu razendsnel. Dit is voor veel ondernemers best lastig bij te benen. Ik voorzie de ondernemer daarom tijdens, maar ook na de keuring graag van tips en voorbeelden om hun onderneming naar een duurzamer niveau te tillen. Hier is de Green Key certificering natuurlijk ook bij gebaat.

 

Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?

Ook hierbij is het onmogelijk om een keuze te maken. Ik geniet vooral van de mooie, bijzondere locaties die ik mag bezoeken. Er zijn weken waarin ik een landgoed, een natuurcamping, een jachthaven en een stadshotel bezoek. Allemaal zeer verschillende locaties, met toch veel dezelfde uitdagingen.

 

Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?

Ik hoop dat het inmiddels voor zich spreekt, maar duurzamer ondernemen is al lang geen hobby meer. Zowel steeds strenger wordende wetgeving als de wensen van gasten gaan steeds meer verduurzamingsstappen van de ondernemers vragen. Tel daarbij op dat klimaatverandering, of je nou wil of niet, om adaptatie van jouw gebouw en terrein gaat vragen. Green Key speelt een mooie rol om de ondernemer mee te nemen in de laatste ontwikkelingen, zowel ter inspiratie als het voldoen aan snel ontwikkelende wetgeving.

 

Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?

Vooral doen! Nogmaals, in de snel ontwikkelende wereld van innovaties en wetgeving is het heel fijn om een leidraad te hebben waaraan je je kunt vasthouden. Dat is precies wat Green Key biedt. Je wil en kan immers als ondernemer niet alles zelf uitzoeken en tegelijk jouw bedrijf blijven runnen. Daarnaast gaan partijen zoals wetgevers, overheden, grote bedrijven en op termijn ook particuliere gasten eisen dat jouw bedrijf aantoonbaar duurzamer onderneemt. Een toetsing door een objectief keurmerk als Green Key helpt daarbij.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn?

Zoals al eerder benoemd helpt Green Key je bij te blijven met wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en innovaties in de markt. In deze snel veranderde wereld is zo’n leidraad erg waardevol. Daarnaast gaan gasten het nu en in de nabije toekomst van je vragen. Het is niet voor niets dat partijen als Booking.com al een selectiemogelijkheid op duurzamere ondernemingen hebben.

Tot slot, maar minstens zo belangrijk, het is gewoon erg leuk. Je komt als ondernemer in de “Green Key familie” terecht met gelijkgestemde ondernemers. De jaarlijkse bijeenkomsten die worden georganiseerd zijn de ideale gelegenheid om kennis en tips uit te wisselen. Er is immers niks mooier dan samen stappen te zetten, in plaats van alles alleen te moeten uitzoeken. En vergeet natuurlijk het regelmatige bezoek van de keurmeester niet. Of dat leuk is? Dat oordeel laat ik graag aan de ondernemer.

Bekijk ook onze andere blogartikelen

STV kleur pijl rechts
19-11-2024

Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend

Onlangs zijn op de ONCE Najaarsbijeenkomst de resultaten van de Party- en Eventcatering Challenge 2024 gepresenteerd. 

Meer lezen
Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikten we de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen