Maak kennis met: Keurmeester Frans Verouden

26-02-2025 16:06:00

Ik ben Frans Verouden en zelfstandig ondernemer en één van de 7 keurmeesters van Green Key in Nederland. Daarbij ben ik ook de voorzitter van Stichting Groen Belicht alwaar de keurmeesters onder verenigd zijn. Naast mijn keurmeester werkzaamheden ben ik één van de 3 oprichters van Green Leisure Group. Een adviesorganisatie voor een duurzame leisure sector waarbij ik een voorliefde voor de cultuursector heb. Ik ben sinds 2020 keurmeester voor Green Key en sinds 2021 voorzitter van Stichting Groen Belicht.

Frans Verouden

Wat heeft je ertoe gebracht om keurmeester te worden?

Vanuit het bedrijfsleven had ik al te maken met diverse certificeringschema’s en begeleidde deze tot en met de audit. Als zelfstandige was ik ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van diverse keurmerken. Het was dan ook ene logische stap om de rol van keurmeester op te pakken. Ik combineer het keurmeesterschap ook graag met mijn rol als adviseur. Doordat je op vele plaatsen komt, zie je wat de ontwikkelingen zijn en wat wel en niet werkt.

Wat vind je het leukst aan het keuren van Green Key locaties?

Gezien mijn voorliefde naar de cultuursector gaat vind ik het keuren van theaters, congrescentra en evenementen wel het leukst. Het is een erg dynamische omgeving.

Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?

Bij voorkeur plan ik 2 keuringen op een dag. Gezien ik ook veel locaties in Zuid-Limburg keur is dat wel zo efficient (en duurzaam). Om 9.00 in de ochtend ben ik op de 1e locatie. Na een kop koffie en een algemene introductie doorlopen we de criteria en de bewijslast. Ongeveer 2 dagen voor de keuring bereid ik deze al voor om zo gericht vragen te kunnen stellen. Soms worden mijn notities dan al meteen opgevolgd en opgelost voordat ik de werkelijk keuring inga. Na het doorlopen van het dossier is er een rondgang voor de visuele check. Daarna maken we samen eindconclusie op en licht ik toe welke acties nog nodig zijn om de benodigde normen te herstellen. In de middag herhaald zich dit ritueel. In de avond verricht ik dan nog de nodige nazorg van de keuringen van die dag door de deelnemers nog wat tips op bepaalde vragen te geven.

Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring?

De borging van duurzaamheid vind ik een hele belangrijke. Het eerste hoofdstuk sta ik dan ook uitgebreid bij stil; is er een team en structuur om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities. De leukste keuringen zijn dan ook waarbij het hele Green Team aanwezig is. Dat demonstreert de borging en verankering!

Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?

Lokale waterzuivering tijdens een evenement zou ik graag willen benoemen, waarbij afvalwater en urine weer werd gezuiverd tot drinkwater. Het thema water heeft nog niet zozeer onze aandacht, want we lijken water in overvloed te hebben. Door klimaatveranderingen komt schaarste (en dan weer overvloed) steeds dichterbij. Ik verwacht dat deze innovatie nog wel een vlucht gaat nemen.

Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties?

Sommige organisaties zien Green Key nog wel eens als een afvinklijstje. Dat is het absoluut niet. Vandaar ook het belang wat ik hecht aan een goede borging van duurzaamheid in de organisatie. Als dat goed is verankerd verloopt de keuring meestal erg soepel. Er is al veel wetgeving en er komt nog meer aan waardoor je niet meer onderuit komt aan een goede borging. Met het hebben van een Green Key label loop je daar al mee voorop.

Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?

Zoals aangegeven hou ik van de combinatie om een deel van mijn werkweek te keuren en om een deel in te vullen met advisering op gebied van duurzaamheid voor de vrije tijdssector. Op die manier ben ik nauw betrokken bij vele organisaties uit de sector en zie wat wel en wat niet werkt en welke innovaties er plaats vinden.

Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?

Ik hou ervan al een deelnemer enthousiast alle duurzame genomen maatregelen zelf wil laten zien. Laatst kwam ik in een keuken en daarbij werden vrijwel letterlijk alle verantwoorde producten uit de kast getrokken. En dat waren er veel!

Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?

Duurzaam toerisme of de gehele vrije tijdsector? Ik zal de vraag voor de gehele sector beantwoorden. Ik zie die toekomst positief in. Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en Green Key heeft bewezen daarin een goed structuur voor aan te kunnen reiken. Bovendien verschuiven vele criteria gaandeweg richting wetgeving. Als deelnemende organisatie ben je dus al tijdig voorbereid.

Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?

Los van het verkrijgen van een certificaat, waarmee je duurzame inspanningen worden beloond, biedt Green Key een goede structuur om op alle mogelijke denkbare thema’s, duurzaamheid te verankeren in de dagdagelijkse operatie.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn?

Ik noemde er al een paar:

  • Een goede structuur om te verduurzamen
  • Je loopt voor op wetgeving
  • Het is een mooi startpunt om duurzaamheid te integreren in de dagdagelijkse operatie

Bekijk ook onze andere blogartikelen

STV kleur pijl rechts
19-11-2024

Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend

Onlangs zijn op de ONCE Najaarsbijeenkomst de resultaten van de Party- en Eventcatering Challenge 2024 gepresenteerd. 

Meer lezen
Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikten we de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen