Wat heeft je ertoe gebracht om keurmeester te worden?
Vanuit het bedrijfsleven had ik al te maken met diverse certificeringschema’s en begeleidde deze tot en met de audit. Als zelfstandige was ik ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van diverse keurmerken. Het was dan ook ene logische stap om de rol van keurmeester op te pakken. Ik combineer het keurmeesterschap ook graag met mijn rol als adviseur. Doordat je op vele plaatsen komt, zie je wat de ontwikkelingen zijn en wat wel en niet werkt.
Wat vind je het leukst aan het keuren van Green Key locaties?
Gezien mijn voorliefde naar de cultuursector gaat vind ik het keuren van theaters, congrescentra en evenementen wel het leukst. Het is een erg dynamische omgeving.
Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?
Bij voorkeur plan ik 2 keuringen op een dag. Gezien ik ook veel locaties in Zuid-Limburg keur is dat wel zo efficient (en duurzaam). Om 9.00 in de ochtend ben ik op de 1e locatie. Na een kop koffie en een algemene introductie doorlopen we de criteria en de bewijslast. Ongeveer 2 dagen voor de keuring bereid ik deze al voor om zo gericht vragen te kunnen stellen. Soms worden mijn notities dan al meteen opgevolgd en opgelost voordat ik de werkelijk keuring inga. Na het doorlopen van het dossier is er een rondgang voor de visuele check. Daarna maken we samen eindconclusie op en licht ik toe welke acties nog nodig zijn om de benodigde normen te herstellen. In de middag herhaald zich dit ritueel. In de avond verricht ik dan nog de nodige nazorg van de keuringen van die dag door de deelnemers nog wat tips op bepaalde vragen te geven.
Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring?
De borging van duurzaamheid vind ik een hele belangrijke. Het eerste hoofdstuk sta ik dan ook uitgebreid bij stil; is er een team en structuur om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities. De leukste keuringen zijn dan ook waarbij het hele Green Team aanwezig is. Dat demonstreert de borging en verankering!
Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?
Lokale waterzuivering tijdens een evenement zou ik graag willen benoemen, waarbij afvalwater en urine weer werd gezuiverd tot drinkwater. Het thema water heeft nog niet zozeer onze aandacht, want we lijken water in overvloed te hebben. Door klimaatveranderingen komt schaarste (en dan weer overvloed) steeds dichterbij. Ik verwacht dat deze innovatie nog wel een vlucht gaat nemen.
Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties?
Sommige organisaties zien Green Key nog wel eens als een afvinklijstje. Dat is het absoluut niet. Vandaar ook het belang wat ik hecht aan een goede borging van duurzaamheid in de organisatie. Als dat goed is verankerd verloopt de keuring meestal erg soepel. Er is al veel wetgeving en er komt nog meer aan waardoor je niet meer onderuit komt aan een goede borging. Met het hebben van een Green Key label loop je daar al mee voorop.
Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?
Zoals aangegeven hou ik van de combinatie om een deel van mijn werkweek te keuren en om een deel in te vullen met advisering op gebied van duurzaamheid voor de vrije tijdssector. Op die manier ben ik nauw betrokken bij vele organisaties uit de sector en zie wat wel en wat niet werkt en welke innovaties er plaats vinden.
Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?
Ik hou ervan al een deelnemer enthousiast alle duurzame genomen maatregelen zelf wil laten zien. Laatst kwam ik in een keuken en daarbij werden vrijwel letterlijk alle verantwoorde producten uit de kast getrokken. En dat waren er veel!
Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?
Duurzaam toerisme of de gehele vrije tijdsector? Ik zal de vraag voor de gehele sector beantwoorden. Ik zie die toekomst positief in. Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en Green Key heeft bewezen daarin een goed structuur voor aan te kunnen reiken. Bovendien verschuiven vele criteria gaandeweg richting wetgeving. Als deelnemende organisatie ben je dus al tijdig voorbereid.
Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?
Los van het verkrijgen van een certificaat, waarmee je duurzame inspanningen worden beloond, biedt Green Key een goede structuur om op alle mogelijke denkbare thema’s, duurzaamheid te verankeren in de dagdagelijkse operatie.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn?
Ik noemde er al een paar:
- Een goede structuur om te verduurzamen
- Je loopt voor op wetgeving
- Het is een mooi startpunt om duurzaamheid te integreren in de dagdagelijkse operatie